Friday, December 18, 2015

A la fin de 2015

0 사랑
Assalamualaikum tout le monde

Seperti biasa aku menulis like setahun sekali haha. Nak buat macam mana, spirit/aura/semangat menulis tu tak datang bergolek. Hari ni 19/12/15 aku menulis sebab aku dah sampai di Kuala Lumpur malam tadi jam 9.51 malam dari Paris - Amman naik Royal Jordanian.

Disebabkan aku akan menghabiskan sisa sisa 2015 dan memulakan tahun baru di Malaysia, aku nak confess bahawa banyak sangat perkara yang berlaku tahun ini. Biasa lah, suka duka, asam garam kehidupan itu wajib. Two of em are, aku passed exam Delf B2 and Dalf C1 pada tahun ni, serta pulang 2 kali ke Malaysia untuk: menghadiri perkahwinan abang kedua aku Jun lalu; dan menunaikan umrah (Insya Allah) pada januari depan. Event sedih? Aku tak sure.. or aku tak mahu ingat. Hee

Aku akan cubaaaaaa menulis, merakamkan pengalaman atau kenangan yang aku lalui dalam hidup, terutama di negara "kediaman" kedua aku, Perancis yang tercinta. Tetapi biasalah, aku ulang kenyataan aku tadi, semangat menulis tak datang bergolek. Even diary aku pun dah jarang bertulis. Tak tahu kenapa.

Apa motif entri kali ni? Aku kurang pasti. Cuba berjinak-jinak untuk menulis kembali? Perhaps. Yang penting, aku mahu profit betul betul kepulanganku ke tanah tumpahnya darahku ini.

Moga penyesalan tentang kepulangan yang terdahulu tidak terungkit kembali.

Adios!

Saturday, October 3, 2015

SMULE Addiction

0 사랑
Assalamualaikum everybody.

It's been months since I last promised to keep updating my blog hahaha. Whatever. I don't have time to think and write. Haish. What an attitude.

Btw what we can say in Malaysia, we always start our new year/semester on January. Some exceptions go to universities that usually accept new students in june etc right? Otherwise, in France (or maybe in Europe or in western countries), every institution starts their new year after summer break, which is around September. Hmm interesting. So, i already started my 2015/2016 study and i'm getting ready for a big exam this December. T_T Do pray for me. Insya Allah. Sinon (if not), i'll have to take another exam in May 2016.

However that's not what I wanna say right now (according to this post's title). Do you know the existence of a karaoke application called SMULE? Alaaa, that one where there's Jessi J singing with her fans. Yes. And I finally accidentally downloaded it. It's not a problem for those who don't like singing but si, it's a BIGGG problem for me. I'm addicted :'(.

The ones who registered it for the first time will get a 7days free trial and you know what? I already did 50++ recordings (plus the recordings that people joined me). Plus, their tagline is "Connecting The World Through Music" and I totally agree with it. I found a lot of people who loved the same songs that I adore etc. And this is one of my recordings, a duet esp.

<iframe width="100%" height="125" src="http://www.smule.com/recording/calebreese27-all-about-you/459993356_180023778/frame" frameborder="0"></iframe>
http://www.smule.com/recording/calebreese27-all-about-you/459993356_179889811/ensembles

I really really really really really hope that I will stop after the expiration of the free trial. I can still sing but I can't have certain things without paying. It's okay. It's good for me. Because it doesn't really matter if addiction is the only problem. Mais non! I shouted and screamed and sang hysterically in my room, causing some disturbing noise to my housemates. They didn't complaint but I know how would I feel if i'm in the same boat as them.

The conclusion is, you can do what you love. But do it moderately.

Bisous,
Mimoi.

Tuesday, April 21, 2015

Malaysia Cultural Week in Paris

0 사랑
Hi Hello,

It's been almost year since my last update. Hahah lawak ke Moi? Okay mulai hari ini, saya berazam akan memanfaatkan dan mengaktifkan kembali blog ni. Agak-agak sampai bila ek janji ni? hoho

Baiklah. Hari ni Mimoi nak cerita pasal Malaysia Cultural Week in Paris. Woot woot. Apakah itu?


Malaysia Cultural Week ni adalah satu event outdoor yang diadakan di luar negara dan boleh kita samakan dengan Jom Heboh tapi dia lebih ke arah kebudayaan. Sebab tujuan event ni adalah utk mempromosikan negara kita. Kalau Jom Heboh tu setakat jumpa retis2 kan. Tapi ni lain sikit. Ada juga selebriti2 terkenal tapi tak memberi impak yang besar sangat lah sebab 97% orang yang datang tu bukan Malaysian so, kalau CTDK yang datang pun, tak semestinya semua orang kenal. MCW ni pernah diadakan di London & Istanbul.
Tahun ini: 2015, sungguh bertuahnya kami pelajar Malaysia di Perancis sebab MCW diadakan di Paris sepanjang minggu mulai 13 April hingga 17 April. Actually kenapa di Perancis? Salah satu tujuan utama is untuk mendapat posisi dalam UNESCO memandangkan headquarters UNESCO berada di Paris.

Jadi, pihak Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia organize lah event ini. Alhamdulillah sangat-sangat sebab hari Isnin (hari perasmian), aku takde kelas. So, memang kami gerak dari Besancon ke Paris by train lebih kurang pada pukul 630 am. Semangat tak? Jauh kot sebenarnya.

Disebabkan kami (Aku, Amalina, Fatin & Syarafiena) sampai awal, kami terus menuju ke Eiffel Tower. It is my third visit to Eiffel. Walau pada awalnya, expectation aku patah dengan Eiffel Tower sebab apa yang aku nampak, ia tak ubah seperti besi buruk, tapi makin banyak visit & ilmu tentang architecture eropah, baru lah aku sedar. La Tour Eiffel is magnificent! Yes, it's not as tall as KLCC but hello, logik lah tu. Tahun 1889 kot! Hebat what? Nenek kita pun belum lahir lagi time tu. huhu.

After that, kami terus bergerak ke Place Palais Royale dengan excitednya. Lama kot tak jumpa orang Malaysia yang ramai. Happy sangat Ya Allah. Kat sana kami jumpa Deja Moss, Mahadzir Lukman, Tan Sri Muhyidin Yasin, Dato' Seri Nazri Aziz etc. Dekat Malaysia, bukan main payah nak jumpa orang-orang famous kat Malaysia. Tup tup diberi peluang kat bumi asing. Alhamdulillah.



Sebelum kedatangan menteri-menteri, aku and kawan-kawan jadi volunteers sebab hari tu ada isi borang. Sepatutnya as interpreter je tapi semua benda kitorang buat. Hahah. Ok tipulah semua benda tapi ada lah benda yang kami tolong.


Part paling best, bila Majlis Perasmian, ada cultural performances. Mau Mimoi tak excited? Sebab almost semuanya tentang tarian. Best sangat sampai nak nangis. Bukan selalu dapat tengok orang menari dengan free. Tetiba teringat citrawarna. Hmm... Untungnya mereka-mereka yang jadi penari tu. Budak-budak 9-12 tahun pun ada! Comel-comel belaka. haha nampak tak excited dia sampai ke hari ni? Tak cukup dengan tu, time Asmidar (penyanyi) tengah nyanyi lagu asli, dia ajak sesiapa untuk menari. Kawan2 aku apa lagi, tolak-tolak aku. Last-last menari jugak tarian joget dengan dia depan orang ramai tu haa. Depan tu Timbalan PM, Ketua Bandar Paris, Camera, wartawan semua ada. Haih. Tapi puas sebenarnya. hahaha.


After perasmian, ada sesi perjumpaan sempoi pelajar dengan Menteri Pelancongan & Kebudayaan, Dato' Seri Nazri Aziz. Best juga lah. Banyak beliau jawab soalan-soalan pelajar yang tinggal di Perancis. Pasal politik ada, pasal UNESCO ada, macam macam adaa, Dia siap ingat Mimoi lagi. "Awak yang menari depan tadi kan?" Herher

After event selesai untuk hari tu dalam pukul 6ptg, kami dijemput je rumah Deja Moss untuk makan and solat. Sebab dari pagi kami tak makan, so macam kucing kelaparan. Hahah. Akak Deja Moss baik gilaaa, layan kitorang berempat macam family. Dengan semua ahli keluarga dia, mak mertua, suami, adik ipar semua ada. Terima kasih banyak-banyak ye akak. Kami terharu. :) Sebab awal2, kami sebenarnya tak cam pun dia. Tapi dia tak kisah pun. Dia tahu lah kot, budak2 muda tak dengar lagu zaman 2000 dulu. Heheh.


So, hari tersebut (13 April 2015) berakhir dengan kepulangan kami ke bandar tercinta, Besancon. Merci everyone. I was great greatest greatesionsmdgdsisdh! ahaha.

STALK&FOLLOW