Saturday, March 22, 2014

Salam rindu dari Perancis 2 (Aidiladha 2013)

Assalamualaikum semua.

Well hey guys. It's been a while. So yeah. Tahun lepas kan aku pindah ke Perancis like, on 5 October right? And Aidiladha is after that. Memang impossible la nak sambut dengan family. So, first time sambut raya dengan 'family' baru, which is my friends and seniors and other malaysians in Besancon. Hmm sebab awal awal  lagi kan, so takdelah sayu sangat. Cuma lagi best sambut kat Malaysia lah kot. Sebab kita punya takbir pun ada irama tertentu. Baru la ada 'feel' tu kan.

Actually, Aidiladha time tu, kitorang ada kelas. Nasib baik kitorang kelas intensif je. So, like kalau tak pergi kelas pun, dia takde lah kisah sangat (macam sekolah). Disebabkan raya tu, kitorang pergi satu dewan (yeap, bukan Masjid) untuk solat raya sama-sama. Dengan orang orang asing sekali ah. Okay laa.. Pengalaman. First time :)


Pada hari minggu, baru lah kitorang buat majlis betul betul. Ajak SEMUA Malaysians yang tinggal di Besancon. Best la sebab baru rasa secure. Like, oh banyak je Malaysian kat sini. Hahah.



Ada jugak geng geng srikandi buat majlis sendiri sendiri. Yang ni aku lupa sebab apa. Ada hari yang kena puasa sunat, so malam tu kitorang buka puasa ramai ramai. Time cami lah dapat lepas rindu kat makanan Malaysia. Banyakkkk. Sambil sambil tu kitorang main game untuk lebih mengenali sesama sendiri.


Setakat ni, tu lah kisahnya. Hehehe. Raya di perantauan pun boleh dikatakan best la sebab we're not alone. But Insya Allah tahun ni (2014) aku sambut Aidilfitri kat Malaysia. Insya Allah.

No comments :

STALK&FOLLOW