Saturday, March 22, 2014

TIADA Tindikan Bahasa 2014

0 사랑
Hai semua.

Hari tu aku ada promote pasal tindikan bahasa kan? Malangnya tahun ini 2014, MARA tidak menganjurkan program tindikan bahasa (There's no French, German, Spanish, nor Japanese). Sorry to say. Mungkin kepada sesiapa yang berminat tu, tahun ni memang takde rezeki nak masuk. Tak caye, cuba check web mara kat SINI. Who knows tahun depan ada pulak kan? Kitorang baru je 2 batch. And maybe kitorang ni cuma bahan experiment, so dia nak test lah geng geng tindikan bahasa ni berjaya atau tidak. Apa apapun, Insya Allah.

Melainkan korang dah ada basic french, korang boleh mintak dengan KPM. Untuk yang takde basic macam aku ni, MARA je la peluangnya. And kalau KPM, rasanya korang boleh jadi cikgu SBP (maybe) sebab kebanyakan bahasa asing diajar di SBP. And for us, kitorang still tak tahu hala tuju kami. Mungkin MRSM Bitara? (Sebab setakat ni, kami hanya berjumlah 24 orang). Mungkin juga di institusi2 yang lebih tinggi under MARA? Seryes kami still tak tahu apa apa lagi. Yang penting, aku percaya rezeki di tangan tuhan. Doakan yang terbaik ok.

Kepada kamu kamu yang dah dapat results SPM tu.... tahniah. Yang tak dapat result bagus, takpe. Ada rezeki lain. Seryes cakap, kalau aku dapat straight As, aku takkan dapat ke France. OBVIOUSLY. Because I have to compete with TONSSSS of intelligent people. Mau tak gila? Hahah. Still, aku sedih dengan result SPM aku dulu. On the other hand, I'm happy because that's the beginning of my journey in France now. 

Konklusi, Tindikan Bahasa under MARA bagi tahun 2014 memang tiada. TQ.

Salam rindu dari Perancis 2 (Aidiladha 2013)

0 사랑
Assalamualaikum semua.

Well hey guys. It's been a while. So yeah. Tahun lepas kan aku pindah ke Perancis like, on 5 October right? And Aidiladha is after that. Memang impossible la nak sambut dengan family. So, first time sambut raya dengan 'family' baru, which is my friends and seniors and other malaysians in Besancon. Hmm sebab awal awal  lagi kan, so takdelah sayu sangat. Cuma lagi best sambut kat Malaysia lah kot. Sebab kita punya takbir pun ada irama tertentu. Baru la ada 'feel' tu kan.

Actually, Aidiladha time tu, kitorang ada kelas. Nasib baik kitorang kelas intensif je. So, like kalau tak pergi kelas pun, dia takde lah kisah sangat (macam sekolah). Disebabkan raya tu, kitorang pergi satu dewan (yeap, bukan Masjid) untuk solat raya sama-sama. Dengan orang orang asing sekali ah. Okay laa.. Pengalaman. First time :)


Pada hari minggu, baru lah kitorang buat majlis betul betul. Ajak SEMUA Malaysians yang tinggal di Besancon. Best la sebab baru rasa secure. Like, oh banyak je Malaysian kat sini. Hahah.



Ada jugak geng geng srikandi buat majlis sendiri sendiri. Yang ni aku lupa sebab apa. Ada hari yang kena puasa sunat, so malam tu kitorang buka puasa ramai ramai. Time cami lah dapat lepas rindu kat makanan Malaysia. Banyakkkk. Sambil sambil tu kitorang main game untuk lebih mengenali sesama sendiri.


Setakat ni, tu lah kisahnya. Hehehe. Raya di perantauan pun boleh dikatakan best la sebab we're not alone. But Insya Allah tahun ni (2014) aku sambut Aidilfitri kat Malaysia. Insya Allah.

STALK&FOLLOW