Friday, September 13, 2013

WORD OF THE DAY - CRUSH

Korang tahu kan pasal video "Sore eyes" or "Budak Couple Seminggu"? And yang terbaru korang tengok tak "Saya Crush Mikhail Isaaq"? Kalau korang jenis layan benda benda tak berapa cerdik tu, tahu lah kot. Hahah aku pun tengok jugak. Dah orang suruh tengok. Aku tengok lah. Tapi kalau korang tanya siapa Mikhail Isaaq, aku akan cakap yang aku pun tak tahu. Hahah. Maybe dia orang hot FB or Twitter. Ntah, aku tak tahu. Aku tak follow. 

Kat sini, aku bukan nak buruk burukkan budak yang upload video tu ke apa. Cuma aku nak betulkan sedikit kesilapan dia. Bukan kesilapan dari segi meng-upload video sebegitu. Tetapi nak betulkan grammar. hahah. Bukan pula nak berlagak pandai, tapi itu je yang aku nampak dari video dia.

Selama ni, aku punya bodoh percaya yang Mikhail Isaaq suka perempuan tu. Sebab dia cakap "Saya crush Mikhail Isaaq" dan juka ditranslatekan dia akan jadi "I'm Mikhail's crush". Tapi lama lama baru dapat tahu yang dia suka Mikhail. Hahah. Puih. Aku punya la cakap, "Perasan gila minah ni ada orang suka dia" tapi sebenarnya aku yang perasan. Kahkah. Rupa rupanya dia buat direct translation, "I crush Mikhail Isaaq". Still, tu pun tak betul. -_- hahah.

WORD OF THE DAY - CRUSH

Meaning: a burning desire to be with someone who you find very attractive and extremely special.

Memang crush ni boleh dikatakan sejenis perasaan. Contoh, LOVE. "Love" boleh digunakan dalam ayat seperti ini,

I LOVE YOU. (Saya cinta awak)
Unfortunately, CRUSH tak boleh diganti dengan LOVE. Contohnya,

I CRUSH YOU.  
Gosh it's not right. Dia boleh beri maksud, I BEAT YOU. Hahaha. So, kalau nak guna CRUSH, gunakan betul betul.

I GOT A CRUSH ON MIKHAIL ISAAQ, for example.
Konklusinya, sebelum nak buat video pelik pelik... pastikan grammar betul. Ada faham? Hehe



bisous,
Mimoi. 

No comments :

STALK&FOLLOW