Thursday, June 20, 2013

Wanita mata duitan?

WANITA SUKA LELAKI KAYA?



If you're a woman, korang nak kahwin dengan lelaki yang kaya atau yang miskin? Ok maybe that sounds a bit too contrast. Hmm korang nak lelaki yang berduit atau yang kurang duit? If you ask me, I would say yang BERDUIT. But it's not because I'm a girl with a pair of money eyes (mata duitan hahah). I'm just a woman who wanted to be happy and doesn't need to worry about money after marriage.

I don't care if my future husband tu berasal dari keluarga yang miskin. Seryes tak. Or would you?? Hahah. This is because I want a husband who makes money, not a guy who collects money from his parents. It means, wanita mahukan lelaki yang berkerjaya. Betul tak? After dah kahwin, korang mesti nak hidup dengan suami for the rest of your life, not with his parents! It makes sense, right?

That's why kalau you girls nak cari bakal suami, carilah masa belajar di IPT or maybe after korang dah bekerja. Sebab, masa zaman sekolah is not a lovey-dovey time. Adik adik belajar lah dulu betul betul. Tak perlu sibuk pasal cinta bagai. Tak kemana pun. Mungkin ada yang sampai ke jinjang pelamin kan? Tapi JARANG BERLAKU. 

And kepada LELAKI LELAKI di luar sana, sila lah belajar betul betul. Mungkin masa korang kecik atau darah muda ni, korang suka main main and have fun. However, tolong utamakan pelajaran anda dulu. Kerana tahap pelajaran anda hari ini menentukan kerjaya anda pada hari esok. Tak percaya? Cuba tanya doktor doktor or engineer or sewaktu dengannya if diorang tak fokus pada pelajaran dulu. TAKDE.

Aku bukan apa. Ada beberapa hari yang lepas, ada kenalan (lelaki) contact aku dan mintak tolong aku cari tempat untuk dia belajar. SPM dia kureng and UPU tak dapat. Aku tanya dapat Form 6 tak? Dia cakap dapat tapi taknak. "WHAT THE HELL ARE YOU THINKING BRO?". Janganlah memilih sangat. Dah la taknak STPM, lepas tu dia nak masuk iptA. Taknak yang swasta, nak kerajaan. Haishh. Sekarang ni tak tahu la dia nak belajar kat mana. Jangan buat macam ni, please. Jangan menyesal kemudian hari.

Yeap. Jangan menyesal nanti korang dah kahwin nanti. Masa tu lah korang nak compare, kawan aku kerja kat pejabat. Aku kat jalanan je etc. Nak bagi anak bini makan apa? Pasir? Tak, kan? Girls boleh la dimaafkan. Kalau dia tak kerja pun, dia boleh jadi suri rumah mithali. Bak kata orang, belajar tinggi tinggi pun ke dapur jugak. Tapi seeloknya perempuan pun belajar la. Sebab kita tak tahu masa depan macam mana. Apa apa pun boleh berlaku. Mungkin perlu duit? kecemasan ke ape. Lelaki nak jadi suri rumah? Takkan lah~

Jadi, jom lah kita belajar betul betul. Jangan fikir nak bergumbira berfoya foya sekarang je. Fikirlah masa depan anda. Sesungguhnya, wanita bukanlah mata duitan. Tapi mereka sangat risaukan masa depan keluarganya. Sekian daripada perempuan yang takde pengalaman. 


Love,
Mimoi.

No comments :

STALK&FOLLOW