Wednesday, June 5, 2013

Tindikan Bahasa Perancis


Seryesly, dah ramai kawan kawan aku yang update status kat FB etc, yang diorang berada di UiTM laa, UKM laa, UM. Semuaa ada. Aku pulak jadi nervous. Hahah. Tapi aku macam... arghh, dah almost habis dah masa aku berseronok kat rumah. Hahaha. Kau nak seronok kat rumah sampai bilaa Mimoi?

Baru baru ni aku ada update pasal result MARA kan? Yeah, aku dapat tindikan bahasa Perancis walaupun aku pilih bahasa German. Tapi disebabkan aku nak bidang bahasa (dan lari dari sains), aku akan sambung ke INTEC dan belajar di France selama 5 tahun. Cuma, lebih mengejutkan lagi bila aku cekidaut balik pasal course ni, aku hanya akan buat persediaan di Intec selama 4 bulan, like whutt? Seriously? Kalau German, 2 tahun kot kat Intec. So, kalau macam tu Insya Allah aku akan fly ke France dalam tahun ni jugak. :O


Aku bukan nak terima tawaran ni sebab aku nak fly. Seryes tak. (Lain lah kalau Korea hehe). Sebab kalau belajar locally pun takde masalah. Lagi lagi aku dapat UIA which is one of my favourite universities in Malaysia. And aku pulak jenis yang alim dalaman (puihh). No, jangan salah faham. It's like, there's other me in myself, the religious one but the outer one (cheeky girl) is more appealing. Sebab dulu aku pernah sekolah agama (SMKA Naim Lilbanat) tapi sampai 2 bulan je. Masa tu aku agak debek sikit. Homesick. Boooo Mimoi booo! Tapi diri aku yang alim keluar. Aku tak pernah tinggal solat berjemaah bila aku kat sana walaupun tak wajib, okay? Bila aku dah pindah balik rumah, aku berubah jadi jahil. Hahaha. So, I need different environment to change. Kalau aku masuk UIA, aku rasa aku pakai tudung labuh permanently nanti. Tak tipu.

But yeah, aku dapat course Engineering & Computer Science. Memang bagus lah course tu kan? Dapat jadi engineer macam wowww. Hahaha. Tapi takkan lah aku nak terima bulat bulat hanya sebab ramai orang puji puji course tu. Kalau dapat jadi engineer nanti, bangga lah? Sampai kembang hidung? But what about my life? What about my interest? Aku betul betul YAKIN untuk jadi engineer ke? Tak. So? I decide nak jadi Cikgu Bahasa Perancis (because I love learning language). Cukuplah abang aku sorang yang jadi engineer.


Tak semestinya pergi UIA je boleh berubah kan? Memang betul, kat sana lagi senang nak berubah sebab yknow, dia bimbing pelajar tentang ilmu dunia dan akhirat sekali gus. Apa apapun I must think positively in whatever I do. No one can change me, but myself. Kan? Tak semestinya aku perlu pakai tudung labuh to prove that I already change, right? Good girl, Mimoi. Hahah.

In conclusion, Hello INTEC. Bonjour le France, Insyaa Allah :)

p/s: Tindikan means, persediaan guru MARA.
Love,
Mimoi.

3 comments :

Anonymous said...

salam.
saya ada senior kat INTEC
heee. tp, satu je saya nak tnye,,,
awak dpt tajaan utk tindikan bahasa perancis ni sbb awak dh ada basic ke..??

teringin nak thu dgn lebih lanjut sbb
thn ni sy ambil SPM.

BTW, fell free to emel me,
or FB (search guna emel tu)
ikammaz_26@yahoo.com.

i really want to know.
k,thnks. :)

Anonymous said...

assalamualaikum akak..masa akak pegi interview dorang tanya soalan apa?
isu semasa ada x?
thanks

Mimi ! said...

Waalaikumussalam semua,

saya takde basic French pun. First blajar was kat INTEC.

and takde interview. masa tahun 2013, hanya ada IQ test je. :)

STALK&FOLLOW