Tuesday, June 25, 2013

Jerebu 2013

Malaysian Haze (2013)
Assalamualaikum everyone. Dah lebih a week kan jerebu kat Malaysia ni? Wow. I don't know what to say sebab ini bukan kali pertama tapi dah berkali-kali dah jerebu ni berlaku kat Malaysia. Tak sure la if jerebu sebelum ni ada libatkan Singapore atau tak but tahun ni Singapore pun mengalami nasib yang sama macam kita. Dah sepupu kan, mesti dapat effect sama. Hihi.
Singaporean Haze (2013)
Singapore still looks awesome during haze. I don't know why. Maybe because Singapore's got that AURA. Ommmm (yoga) hahah. And seperti yang korang semua dah maklum, jerebu tahun ni terjadi sebab ada pembakaran hutan secara terbuka kat Indon (lebih kurang je dengan sebelum ni). Look at the hot spot (titik panas). Kawasan tu lah yang menyebabkan jerebu kan?

Anyway, during haze, korang semua mestilah jaga kesihatan masing masing ok? Maybe kita tengok macam kabus je, but ini KABUS BERBISA, okay? Sekali sedut udara kotor ni, banyak kesan pada tubuh badan kita. Tak kira lah human being ke, animals.. asalkan LIVING THINGS.

HOW TO STAY HEALTHY DURING HAZE?

  1. Close all your windows and doors tightly when the PSI is high.
  2. Wear a face mask outdoors (IMPORTANT)
  3. Drink a lot of water to stay hydrated
  4. Wash your face and hands regularly
  5. Switch on the AC while driving
  6. Pray to Allah (hoping everything's gonna be alright)

So, take care semua :)

Love, 
Mimoi.

No comments :

STALK&FOLLOW