Friday, June 7, 2013

Bila Malaysia nak bersih?


Hey guys.

Today imma talk about cleanliness. Ecehh macam nak buat public speaking pulak. -_- heheh. kfine. Well, korang perasan tak yang Malaysia ni tersangat kotor? Bukan lah aku nak cakap takde langsung tempat bersih, tapi majoriti.. hari hari, kita akan nampak sampah di tepi jalan, di tepi bangunan etc. Kan? Betul tak? Elehh... Jangan nak menafikan pulak. Tengok ni.



Ughh pleaseeeee. Sedang aku meng-google gambar Malaysia kotor, berderu deru gambar keluar. Tak percaya? Cuba buat. Tapi pastikan korang tak makan apa apa ah time tu. Loya pulak aku tengok. Berdebar debar hatiku tengok gambar gambar tu. Alaa, kalau tak google pun, kawasan tempat tinggal kita pun ada, perhaps?

Tahu tak sebab apa boleh jadi teruk macam ni? Sebab perangai orang Malaysia. Betul tak betul tak? Ya betul, aku pun orang Malaysia. Tapi sumpah, aku bukan jenis yang suka buang sampah merata rata walaupun plastik gula gula sekalipun. Kalau tak, aku takde lah pulak nak buat post ni. Hahah. But aku bukan nak tuding jari kat sape sape pun. Honestly, ahli keluarga aku pun ada je yang tak ambil kisah sangat pasal sampah. So, apa kata kita sama sama menyedarkan diri sendiri dan orang di sekeliling kita? Who else?




Tengok negara orang. Bersihhhhh je. Agak agak, bila Malaysia nak bersih? Alahh, tak payah cakap Malaysia. Kelantan pun kotor gila. SANGAT. Wahai rakan rakanku, janganlah buang sampah merata-rata. Apa yang boleh dikitar semula, just kitar semula. Apa yang boleh di guna semula, just guna semula. Mari kita buat perubahan. It's not just because we need to impressed tourists. It's for us and the next Malaysian generation as well. Clean place is a safe place.

p/s: If you're interested in clean and wonderful environment, why not join SMART RANGER? I did :) Siap ada sijil bagai oke? Hahah.

No comments :

STALK&FOLLOW