Tuesday, June 25, 2013

Jerebu 2013

0 사랑
Malaysian Haze (2013)
Assalamualaikum everyone. Dah lebih a week kan jerebu kat Malaysia ni? Wow. I don't know what to say sebab ini bukan kali pertama tapi dah berkali-kali dah jerebu ni berlaku kat Malaysia. Tak sure la if jerebu sebelum ni ada libatkan Singapore atau tak but tahun ni Singapore pun mengalami nasib yang sama macam kita. Dah sepupu kan, mesti dapat effect sama. Hihi.
Singaporean Haze (2013)
Singapore still looks awesome during haze. I don't know why. Maybe because Singapore's got that AURA. Ommmm (yoga) hahah. And seperti yang korang semua dah maklum, jerebu tahun ni terjadi sebab ada pembakaran hutan secara terbuka kat Indon (lebih kurang je dengan sebelum ni). Look at the hot spot (titik panas). Kawasan tu lah yang menyebabkan jerebu kan?

Anyway, during haze, korang semua mestilah jaga kesihatan masing masing ok? Maybe kita tengok macam kabus je, but ini KABUS BERBISA, okay? Sekali sedut udara kotor ni, banyak kesan pada tubuh badan kita. Tak kira lah human being ke, animals.. asalkan LIVING THINGS.

HOW TO STAY HEALTHY DURING HAZE?

  1. Close all your windows and doors tightly when the PSI is high.
  2. Wear a face mask outdoors (IMPORTANT)
  3. Drink a lot of water to stay hydrated
  4. Wash your face and hands regularly
  5. Switch on the AC while driving
  6. Pray to Allah (hoping everything's gonna be alright)

So, take care semua :)

Love, 
Mimoi.

Thursday, June 20, 2013

Wanita mata duitan?

0 사랑
WANITA SUKA LELAKI KAYA?



If you're a woman, korang nak kahwin dengan lelaki yang kaya atau yang miskin? Ok maybe that sounds a bit too contrast. Hmm korang nak lelaki yang berduit atau yang kurang duit? If you ask me, I would say yang BERDUIT. But it's not because I'm a girl with a pair of money eyes (mata duitan hahah). I'm just a woman who wanted to be happy and doesn't need to worry about money after marriage.

I don't care if my future husband tu berasal dari keluarga yang miskin. Seryes tak. Or would you?? Hahah. This is because I want a husband who makes money, not a guy who collects money from his parents. It means, wanita mahukan lelaki yang berkerjaya. Betul tak? After dah kahwin, korang mesti nak hidup dengan suami for the rest of your life, not with his parents! It makes sense, right?

That's why kalau you girls nak cari bakal suami, carilah masa belajar di IPT or maybe after korang dah bekerja. Sebab, masa zaman sekolah is not a lovey-dovey time. Adik adik belajar lah dulu betul betul. Tak perlu sibuk pasal cinta bagai. Tak kemana pun. Mungkin ada yang sampai ke jinjang pelamin kan? Tapi JARANG BERLAKU. 

And kepada LELAKI LELAKI di luar sana, sila lah belajar betul betul. Mungkin masa korang kecik atau darah muda ni, korang suka main main and have fun. However, tolong utamakan pelajaran anda dulu. Kerana tahap pelajaran anda hari ini menentukan kerjaya anda pada hari esok. Tak percaya? Cuba tanya doktor doktor or engineer or sewaktu dengannya if diorang tak fokus pada pelajaran dulu. TAKDE.

Aku bukan apa. Ada beberapa hari yang lepas, ada kenalan (lelaki) contact aku dan mintak tolong aku cari tempat untuk dia belajar. SPM dia kureng and UPU tak dapat. Aku tanya dapat Form 6 tak? Dia cakap dapat tapi taknak. "WHAT THE HELL ARE YOU THINKING BRO?". Janganlah memilih sangat. Dah la taknak STPM, lepas tu dia nak masuk iptA. Taknak yang swasta, nak kerajaan. Haishh. Sekarang ni tak tahu la dia nak belajar kat mana. Jangan buat macam ni, please. Jangan menyesal kemudian hari.

Yeap. Jangan menyesal nanti korang dah kahwin nanti. Masa tu lah korang nak compare, kawan aku kerja kat pejabat. Aku kat jalanan je etc. Nak bagi anak bini makan apa? Pasir? Tak, kan? Girls boleh la dimaafkan. Kalau dia tak kerja pun, dia boleh jadi suri rumah mithali. Bak kata orang, belajar tinggi tinggi pun ke dapur jugak. Tapi seeloknya perempuan pun belajar la. Sebab kita tak tahu masa depan macam mana. Apa apa pun boleh berlaku. Mungkin perlu duit? kecemasan ke ape. Lelaki nak jadi suri rumah? Takkan lah~

Jadi, jom lah kita belajar betul betul. Jangan fikir nak bergumbira berfoya foya sekarang je. Fikirlah masa depan anda. Sesungguhnya, wanita bukanlah mata duitan. Tapi mereka sangat risaukan masa depan keluarganya. Sekian daripada perempuan yang takde pengalaman. 


Love,
Mimoi.

Wednesday, June 19, 2013

True Story: Drew Peterson

1 사랑
Ok well. This is Drew Peterson. Do you know who the hell is this guy? I'll tell you. Before that, aku dapat tahu pasal ni pun sebab beberapa hari yang lepas aku ada tengok movie "Drew Peterson: Untouchable" and it is based on true story. Aku memang suka la bab bab true story kann. And movie ni di released tahun 2012. But case ni sebenarnya berlaku dalam tahun 2003 - 2007 but still tak selesai lagi until now.

Korang rasa siapa sebenarnya lelaki ni? Actually, he's a police officer. Nak tahu kisah dia? Ok let's just begin. Drew Peterson ni seorang yang selalu gagal dalam perkahwinan. Currently (2003) he's married to Kathleen (his third wife). But at the same damn time, dia curang kat isteri dia dengan perempuan yang jauh lagi muda dari dia, Stacey. Maybe she's 19 kot masa tu. Entah macam mana Si Stacey tu boleh fall for him. Haihh 'They say love is blind. Oh baby you're so blind."

Bila Kathleen dapat tahu tentang diorang, Kathleen terus ceraikan suami dia. (Orang putih ni memang normal kalau bini yang ceraikan suami. Tak macam kita, orang Islam. Suami je dapat ceraikan bini kan? Hahah) But Drew lagi happy sebab boleh cerai ngan isteri dia sebab dia dah lama bosan dengan bini dia, rasanya. Tak lama kemudian, Drew terus kahwin dengan Stacey tanpa fikir perasaan Kathleen. Lagi pun time tu Stacey dah melahirkan anak dia yang pertama. (Anak Drew).

Tak lama kemudian, Kathleen didapati meninggal dalam waterless bathtub kat rumah dia. Drew disyaki tapi siasatan menyatakan kematiah Kathleen tu cuma satu kemalangan. So, kes tu habis camtu je. Tapi malam sebelum kematian tu, Stacey ada tersedar dari tidur and tersedar yang suami dia takde kat katil. Bila dia turun downstairs, dia nampak Drew basuh baju pagi pagi buta. So, Stacey tanya dia:

Stacey: Where'd you go?
Drew: You know where... *smiles*
Stacey pujuk diri dia yang Drew tak bunuh Kathleen. So, dia rahsiakan apa yang dia nampak malam tu. But as time passes, hubungan Drew dengan Stacey semakin renggang sebab Drew bersikap terlalu mengongkong. Maklum lah bini hot, so dia takut bini curang. Stacey pun dah tak tahan lagi, so dia mintak Drew ceraikan dia. Unfortunately, Drew ugut nak bunuh Stacey if she's still asking about divorce. Disebabkan takut yang teramat, Stacey pergi mengadu kat paderi and ceritakan pasal Drew bunuh Kathleen.

Pada suatu hari (2007), Stacey Peterson hilang dan tak dapat dihubungi oleh ahli keluargaa. When her relatives tanya Drew, dia cakap Stacey dah lari dengan boyfriend dia. Tapi Drew watlek je. Semua orang risaukan Stacey, tapi Drew tak kisah langsung. Oleh sebab tu, kakak mendiang Kathleen bukak balik kisah kematian Kathleen and cuba beritahu yang Kathleen dibunuh, bukannya kemalangan. Kebetulan, Stacey punya paderi bagitahu polis apa info yang dia dah dapat dari Stacey. Akhirnya, Drew didakwa bersalah kerana membunuh Kathleen dan dikenakan penjara 60 tahun. 

So yeah.. sampai situ sajaa. Kes Kathleen dah selesai. Tinggal Stacey je. Apa benar dia lari dengan boyfriend atau ini semua disebabkan Drew? Ada saksi mengatakan, yang dia telah membantu Drew Peterson mengalihkan beberapa container berwarna biru ke dalam sebuah kenderaan dan mengesyaki one of the containers tu ada mayat Stacey. Adakah Drew bunuh dia ataupun sembunyikan dia di tempat lain? Wallahua'lam. Sekarang dah tahun 2013 tapi kewujudan Stacey masih menjadi tanda tanya. Where is Stacey Peterson?


Love,
Mimoi.

Friday, June 14, 2013

Kalau usaha sikit, jangan kecewa banyak.

0 사랑

Yeah. Betul. Aku rasa takde orang boleh menafikan perkara tersebut. Because,


Pernah tak korang usaha usaha usaha bagai nak kejang otot badan, tapi korang still tak berjaya. And tetiba, ada lah suara suara sumbang dalam kepala, "I'M NOT GONNA MAKE IT." "I'M A FAILURE" and so on. Ada tak? Mesti ada kan? Sebab apa yang boleh kita observe dalam kehidupan kita, terdapat beberapa kategori manusia dalam segmen USAHA/KEPUTUSAN :

  1. Usaha pagi petang siang malam ---> BERJAYA 
  2. Usaha pagi petang siang malam ---> GAGAL
  3. Usaha pagi petang siang malam ---> SO-SO
  4. Tidak berusaha ---> BERJAYA
  5. Tidak berusaha ---> GAGAL 
  6. Tidak berusaha ---> SO-SO
Betul tak? Kategori yang paling kesian adalah yang nombor 2 tuh. Hidup berasmara (ehh?).. Silap2. Hidup berASRAMA beri aku peluang untuk observe dengan lebih mendalam lagi tentang usaha seseorang individu. Contohnya,

Fazira pernah fail Add Math masa form 4 dulu, tapi dia tak pernah putus asa. Hari hari, dia akan buat latihan Add Math and selalu tanya pada cikgu kalau tak faham. SPM dia dapat A+ beb.
Usaha pagi petang siang malam ---> BERJAYA


Aku? Hahahahahahhaa (sebelum aku cerita, jom gelak dulu) hahhahahaha. Ok habis. Aku TAK PERNAH FAIL Add Math, tapi aku sangat sangat benci belajar Add Math. Bila aku tak faham, bukan nak tanya kat cikgu. Aku buat tak tahu je. Hehehe. The day before SPM Add Math tu, aku still nangis nangis sorang diri sebab aku rasa aku tak paham sepatah haram pun about that subject. Aku macam give up last minute. Tapi aku cuba paksa diri aku untuk belajar Add math dalam masa satu hari. Last last, result SPM dapat B+ for Add  Math. Emm okay~ SO-SO. 
Tidak berusaha ---> SO-SO

Sofea, aku rasa dia lah pelajar paling hardworking pernah aku jumpa on earth. Sangat rajin. Tak pernah tengok dia enjoy lepak lepak macam aku. Serious. Cuti 2 minggu punyalah rasa sekejap je time 2012 tu. Lagi lagi time tu aku gi Korea kan? Aku return to SESERI dengan hati yang berdarah. Tapi senang senang je Sofea cakap, "Boring gilaa kat rumah. Tak sabar nak balik sekolah sebab nak struggle gila gila untuk SPM ni" and I was like whaaaaaaaa? Homework untuk cuti pun aku tak sempat siapkan, ini kan dia sempat buat hundreds of revisions. TABIK SPRING. Btw, dia selalu fikir positif and tak pernah neglet any subject pun. Semua benda dia struggle. Tapi sayang, dia dapat 7A 2B just like me yang tak berusaha tu.
Usaha pagi petang siang malam ---> SO-SO


Benar. Rezeki di tangan tuhan. Allah adalah sebaik baik pemberi rezeki dan pertolongan. Aku pasti, Allah beri kejayaan yang berbeza kepada manusia bukanlah menunjukkan Allah itu tidak adil. 100% wrong. ALLAH MAHA ADIL :)

Apa yang sebenarnya aku nak sampaikan is, apa apa yang terjadi, HARD WORK is the most important key to success. Tak semua orang dilahirkan genius. Tak usaha tapi berjaya. Aku dengan bangganya mengaku yang aku tak belajar betul betul time SPM dulu. Semua orang tahu aku macam mana. Tak serious dan sangat pemalas. Namun, aku masih mengada ngada aim untuk dapat Straight A's. Jangan mengarut Mimoi. Akhirnya, bila aku dapat 7A, aku menangis seharian. KAHKAHKAH (gelak untuk diri sendiri).

That's the point! Ini la yang dikatakan Kalau Usaha Sikit, Jangan Kecewa Banyak. Dapat 7A pun dah kira beruntung sangat dah dengan usaha ciput macam tu. Kelakar kan? So, kawan kawan yang sama species macam aku tu. JOM! Let's change! Sempena 15 hari lagi nak daftar kat intec, aku kena ada minda yang super positive. Sebab tu aku tulis entri ni. Sekian.



Love,
Mimoi.

Monday, June 10, 2013

Gag Concert

2 사랑

Do you love watching comedies? I do. I love to laugh and yes, I laugh a LOT. It is very the tak senonoh. Hahah. Don't put me in front of the TV especially when Korean Variety Show aired. Please don't. I'll end up laughing hard. Like damn hard. Chwaha. Not only Korean shows, local comedies pun I tengok okayy? Nak layan komedi Malaysia senang je. Buka Asto Warna and tengok je laa. Biasanya aku tengok Raja Lawak, Maharaja Lawak, Maharaja Lawak Mega etc. Yang lain kureng. Sebab nampak macam stupid comedy. Hahah. Maaf. That's just my opinion.

Korean biasanya bukan time rancangan lawak je diorang praktikkan komedi. They wanted to be funny  anytime, anywhere. For example, kalau any korean idols dijemput ke mana mana rancangan, they will prepare something funny to show. That's what they usually do lah. Ok abaikan. Hari ni aku nak cakap pasal gag concert, rancangan komedi paling umum di South Korea. Kiranya almost all Korean comedian come from Gag Concert. Tak percaya? Bukak KBSWorld every Saturday at 9.50pm. Kalau tak silap. Hahah.

Dalam Gag Concert ada segmen segmen. Diorang akan buat pakatan sesama diorang untuk menjayakan segmen masing masing. Contohnya, segmen kegemaran aku:

Madam Jeong.
(About 2 rich women, Mom & Daughter [which are actually men] who always wanted to get refund or exchange products that they bought. They give stupid excuses to get a refund and they are funny. The rich women also have 2 not-alive-dogs called Brownie & Bukkeureomni)

The Young King
( About a young king that is always disregarded and underestimated by his people)

Four Men
(Each man has one characteristic that woman dislike. Fat. Short. Unsophisticated. Unpopular. They want to prove that they are not that bad.)

Discoveries in Life
(A pair of couple who always break up every week. This segment is really interesting because if the girlfriend asked her boyfriend to break up, then she'll bring a hot Korean idol or maybe A GROUP of Korean Idols. Haha. But if the man asked her, he'll bring Korean girls. So yeah. Its funny.)

But the funniest and sweetest moment is... since Shin Bo Ra(girlfriend) & Kim Gi Ri(waiter of the restaurant where the couple always broke up at) announce their relationship to the public, Discoveries in Life segment seems to be moreeeeeeeeeeeeee interesting!! Awwww. You must watch it yourself baru tahu macam mana.

Ohh so sweet la this kapel. :D


So yeah. Perasan tak, segmen segmen ada kisah tersendiri and it is the same every single week. You thought you would easily get bored and tired of these but NOPE. Sekali tengok maybe korang akan like, "Apa ni? Tak lucu pun. Kau paham ke apa yang dia nak sampaikan? Baik tengok komedi Malaysia blah blah." Ok fine. Abang aku selalu cakap macam ni kat aku. Well y'know, I understand their comedy really well now. Sometimes, I laugh really hard but my bro was like, "What the hell are you laughing at? It's not funny!!". You know what? I don't care! Suka hati lah nak cakap apa, tapi Gag Concert sangat best dan they do intelligent comedies. Some of them might be stupid as well but I love almost all Korean comedies. Hihihi. Nak try?

Enjoy! You'll laugh. I hope so. Because I laughed :) Hihihi


Love,
Mimoi.

Friday, June 7, 2013

Bila Malaysia nak bersih?

0 사랑

Hey guys.

Today imma talk about cleanliness. Ecehh macam nak buat public speaking pulak. -_- heheh. kfine. Well, korang perasan tak yang Malaysia ni tersangat kotor? Bukan lah aku nak cakap takde langsung tempat bersih, tapi majoriti.. hari hari, kita akan nampak sampah di tepi jalan, di tepi bangunan etc. Kan? Betul tak? Elehh... Jangan nak menafikan pulak. Tengok ni.



Ughh pleaseeeee. Sedang aku meng-google gambar Malaysia kotor, berderu deru gambar keluar. Tak percaya? Cuba buat. Tapi pastikan korang tak makan apa apa ah time tu. Loya pulak aku tengok. Berdebar debar hatiku tengok gambar gambar tu. Alaa, kalau tak google pun, kawasan tempat tinggal kita pun ada, perhaps?

Tahu tak sebab apa boleh jadi teruk macam ni? Sebab perangai orang Malaysia. Betul tak betul tak? Ya betul, aku pun orang Malaysia. Tapi sumpah, aku bukan jenis yang suka buang sampah merata rata walaupun plastik gula gula sekalipun. Kalau tak, aku takde lah pulak nak buat post ni. Hahah. But aku bukan nak tuding jari kat sape sape pun. Honestly, ahli keluarga aku pun ada je yang tak ambil kisah sangat pasal sampah. So, apa kata kita sama sama menyedarkan diri sendiri dan orang di sekeliling kita? Who else?




Tengok negara orang. Bersihhhhh je. Agak agak, bila Malaysia nak bersih? Alahh, tak payah cakap Malaysia. Kelantan pun kotor gila. SANGAT. Wahai rakan rakanku, janganlah buang sampah merata-rata. Apa yang boleh dikitar semula, just kitar semula. Apa yang boleh di guna semula, just guna semula. Mari kita buat perubahan. It's not just because we need to impressed tourists. It's for us and the next Malaysian generation as well. Clean place is a safe place.

p/s: If you're interested in clean and wonderful environment, why not join SMART RANGER? I did :) Siap ada sijil bagai oke? Hahah.

Thursday, June 6, 2013

Jemput menantu. Jemput sister-in-law.

0 사랑

25 May 2013, my eldest brother akad nikah. So, it's time to invite the in laws datang rumah. 1 Jun , here it comes...


We even did outdoor photography. Hohoh.


It's quite fun.. sebab ramai yang datang rumah. BTW, it's the first time my sibling kahwin. So, it felt different.

Love,
Mimoi.

Wednesday, June 5, 2013

Tindikan Bahasa Perancis

3 사랑

Seryesly, dah ramai kawan kawan aku yang update status kat FB etc, yang diorang berada di UiTM laa, UKM laa, UM. Semuaa ada. Aku pulak jadi nervous. Hahah. Tapi aku macam... arghh, dah almost habis dah masa aku berseronok kat rumah. Hahaha. Kau nak seronok kat rumah sampai bilaa Mimoi?

Baru baru ni aku ada update pasal result MARA kan? Yeah, aku dapat tindikan bahasa Perancis walaupun aku pilih bahasa German. Tapi disebabkan aku nak bidang bahasa (dan lari dari sains), aku akan sambung ke INTEC dan belajar di France selama 5 tahun. Cuma, lebih mengejutkan lagi bila aku cekidaut balik pasal course ni, aku hanya akan buat persediaan di Intec selama 4 bulan, like whutt? Seriously? Kalau German, 2 tahun kot kat Intec. So, kalau macam tu Insya Allah aku akan fly ke France dalam tahun ni jugak. :O


Aku bukan nak terima tawaran ni sebab aku nak fly. Seryes tak. (Lain lah kalau Korea hehe). Sebab kalau belajar locally pun takde masalah. Lagi lagi aku dapat UIA which is one of my favourite universities in Malaysia. And aku pulak jenis yang alim dalaman (puihh). No, jangan salah faham. It's like, there's other me in myself, the religious one but the outer one (cheeky girl) is more appealing. Sebab dulu aku pernah sekolah agama (SMKA Naim Lilbanat) tapi sampai 2 bulan je. Masa tu aku agak debek sikit. Homesick. Boooo Mimoi booo! Tapi diri aku yang alim keluar. Aku tak pernah tinggal solat berjemaah bila aku kat sana walaupun tak wajib, okay? Bila aku dah pindah balik rumah, aku berubah jadi jahil. Hahaha. So, I need different environment to change. Kalau aku masuk UIA, aku rasa aku pakai tudung labuh permanently nanti. Tak tipu.

But yeah, aku dapat course Engineering & Computer Science. Memang bagus lah course tu kan? Dapat jadi engineer macam wowww. Hahaha. Tapi takkan lah aku nak terima bulat bulat hanya sebab ramai orang puji puji course tu. Kalau dapat jadi engineer nanti, bangga lah? Sampai kembang hidung? But what about my life? What about my interest? Aku betul betul YAKIN untuk jadi engineer ke? Tak. So? I decide nak jadi Cikgu Bahasa Perancis (because I love learning language). Cukuplah abang aku sorang yang jadi engineer.


Tak semestinya pergi UIA je boleh berubah kan? Memang betul, kat sana lagi senang nak berubah sebab yknow, dia bimbing pelajar tentang ilmu dunia dan akhirat sekali gus. Apa apapun I must think positively in whatever I do. No one can change me, but myself. Kan? Tak semestinya aku perlu pakai tudung labuh to prove that I already change, right? Good girl, Mimoi. Hahah.

In conclusion, Hello INTEC. Bonjour le France, Insyaa Allah :)

p/s: Tindikan means, persediaan guru MARA.
Love,
Mimoi.

Sunday, June 2, 2013

RESULT UPU & MARA

0 사랑
Annyeong!

Sebelum ni aku pernah cakap yang aku dapat tawaran Uniten Muadzam Shah but still tunggu UPU & MARA kan? Sepatutnya aku daftar Uniten 18 Mei and aku memang dah prepare nak pergi sana in case tak berjaya with UPU or MARA. Aku dah bayar RM 330 for bayaran pendahuluan. Tapi kebetulan, UPU punya results keluar on 17th May. So, cepat cepat la aku check. And guess what?

Aku dapat tawaran UIAM on Asasi Kejuruteraan & Sains Komputer (my second choice). Aku memang bersyukur gila ah. Sebab masa kecik kecik dulu pun aku pernah mimpi nak masuk UIA. Yalah, bekas pelajar PASTI Al-Ummah & SMKA Naim Lilbanat (for 2 months) kott. Tapi still, aku menunggu Tindikan Bahasa Jerman under MARA. Tunggu punya tunggu...


Akhirnyaa, Alhamdulillah aku dapat scholar MARA. Cuma aku paling terkejut sebab I got French instead of German. Tapi disebabkan cinta aku terhadap bahasa, aku reconsider.
Banyak benda yang aku kena fikir. Aku kena buat decision yang betul betul. :)

Love,
Mimoi. 

STALK&FOLLOW