Thursday, April 18, 2013

What's After SPM?


Assalamualaikum semuaaa! Wahh dah lama tak update. Aku selalu je online. Like, at least 12 hours a day. Tapi bila bukak blog, macam kekurangan modal sikit. Hihi. Mesti semua orang dah lupakan aku kan? Siapa je aku di hati korang. Ok eww ayat jiwang. Sebenarnya aku ada je kat rumah. Tak buat pape. Maklumlah dah habis SPM, dah habis PLKN, and dah dapat result. Well, mesti ada yang tertanya tanya apa result aku kan? Hmmph aku dapat 7A 2B (secara kasar). Alhamdulillah, nak kata banyak tak banyak tapi OK lah tu. Actually aku jeles dengan orang yang tak pernah dapat straight As time UPSR and PMR tapi betul betul succeed in SPM. Tak macam aku. UPSR 5A. PMR 9A. SPM tettt! Hahah. Tu lah main main sangat. Seriously aku main main. Time nak exam SPM tu pun aku tak serius lagi. Kira 7A ni dah memadai buat aku. *tapi aku still menangis masa dapat result tu sebab aku jeles ngan orang yang nangis dapat straight haha kbai*


So, apa rancangan aku sekarang ni? Dah la 24 jam dok rumah. Lesen tak buat. Keje pun tak. Makan mak ayah sediakan. Pergh memang jadi princess ah aku sekarang ni. Memang aku nampak cam pemalas tapi korang tak tahu situasi aku. Seriously. Lesen? Aku dok GM dan KK. So aku tak tahu nak belajar kereta kat mana. Nak kerja? Aku takde transport sendiri sebab parents aku busy ngan keje diorang. Takkan nak hantar aku kot? Makanan? Kitorang 3 beranak je kat umah ni. Siblings semua takde. Buat apa nak masak sedangkan parents balik pukul 6 and masa tu semua dah makan. Haishh.


Well sekarang ni aku macam buntu sedikit. Orang kata senang, "pilih course mana yang kau minat" sedangkan aku tak tahu apa yang aku minat. Mula mula memang stress ah. Tapi aku sangat suka bahasa Korea. Kalau ada course bahasa Korea kan best. Ini bukan sebab Kpop, sumpah. Tapi sebab bahasa ni senang (cuma grammar dia susah). At least aku boleh jadi cikgu. Aku memang nak jadi cikgu bahasa. Cumaa.... cumaa. BM? Aku tak cukup puitis gramatis. English? Aku sukaa tapi sedih aku takleh speaking. Arab? Kalaulah masa SPM aku ambil Arab, aku akan pilih course ni awal awal lagi sebab PMR aku A :D Korea? Takde lah pulak course ni. German? OHYEAH baby! My favourite language masa aku kecik kecik dulu. So, untuk biasiswa MARA aku pilih Tindikan Bahasa German.


Ohh dah lama aku tinggalkan Bahasa German. Kalaulah Allah takdirkan yang aku dapat scholarship MARA tu, means aku akan jumpa Bahasa Jerman tu lagi. Dulu aku selalu berangan nak belajar bahasa German sampai merayu dengan parents nak suruh beli buku Bahasa German. Last last ayah aku belikan buku belajar Bahasa Inggeris. Okfine. Sejak tu aku macam give up on that language (yelah time tu aku sekolah rendah). Nak nak bila jumpa KPOP, aku start mengenali bahasa Korea pulak. Well yeah, apa apa pun doakan aku berjaya :D

Btw, ni satu lagi. Aku dapat tawaran Uniten Muadzam Shah kat Pahang untuk Foundation in Finance.  18 May ni daftar. (Who's with me?). Finance ni aku pilih sejak aku bincang ngan family aku pasal course yang aku nak sambung. Kalau ikutkan, aku nak engineering sebenarnya. Sebab aku nak jadi environmental engineer. BUT the thing is that my parents tak setuju sebab ada lah pros and cons yang diorang bagi. OK aku terima. Lagipun result aku Physic ngan Add Math yang aku B+ (which is the important subjects for engineer). Medic? OH NOO! Not my taste! So, aku pilih finance. (Go away from science! Yeay!) Tapi UPU belum keluar lagi. So.........

Aku masih dalam dilema. Nak masuk Uniten terus atau tunggu MARA (which I love the most) but tak tahu sama ada diterima atau tak or tunggu UPU (dengan harapan dapat tawaran UIA). Jadi, sama sama korang doakan yang terbaik untuk aku. Aku yakin, apa je rezeki yang Allah bagi adalah yang terbaik buat aku. Insya Allah :)

Love,
Mimoi.

No comments :

STALK&FOLLOW