Wednesday, January 2, 2013

1 사랑
Off for PLKN 3 january - 16 March 2013. :(

Tuesday, January 1, 2013

Hello Counselor!

0 사랑
Hello everyone! Wah wahh. It's already 2013 lah. Really -.-" But today, taknak ah cakap pasal New Year. Mesti dah bosan kan? Bukak blog tu, "happy new year". Bukak blog ni "happy new year". Aku just nak cerita sikit pasal rancangan Korea yang aku tengok hari ni. Tajuk dia, Hello Counselor. Pernah tengok tak? Well actually, ni bukannya drama mahupun movie or variety show yang buat orang gelak memanjang je. Rancangan ni nak tolong mana mana orang yang ada masalah. Ada satu kisah tu sedih woo~ nanti aku cerita.

Kisah seorang ibu;
Aku lupa nama dia apa. Haha. Kita letak Mrs Kim je lah eh? Mrs Kim ada sorang suami dan 3 anak. Anak anak dia masih bersekolah. Anak bongsu dia, Won (bukan nama sebenar) dalam 10 tahun cenggitu rasanya and you know what, he's not living with Mrs Kim and her husband. BUT dia tinggal dengan atuk dan neneknya yang tinggal berdekatan. Dia balik 1 or 2 times a week untuk makan apa yang mak dia masak. Tu pun, lepas makan, dia terus balik ke rumah atuk dia. Apa yang buat mak dia lagi sedih, the only word yang dia cakap dengan mak dia adalah "Annyeong~" which means goodbye. Sedih kan? Mak dia cuba merayu kat dia suruh tinggal kat rumah tu tapi dia taknak.
Even, MC rancangan tu sendiri tanya budak tu,
MC: Kat mana awak rasa macam rumah awak?
Won: Rumah atuk.
MC: Habis tu rumah mak awak tu rumah sape?
Won: Itu rumah mak saya.
And at that time, mak dia macam nak nangis je. MC suruh cium pipi atuk dia, dia terus cium. Tapi bila disuruh cium pipi mak, dia geleng. Lagi lah mak dia sedih. Sampai aku pun menangis kot. Kakak dia masak makanan yang dia suka, dia just makan and balik 'rumah dia'. Abang dia cakap, kalau adik dia tinggal kat rumah tu, dia akan download game kat adik dia. Still, dia lagi suka tinggal ngan atuk dia. MC tanya lagi, sama ada mak dia pernah buat apa apa yang buat dia tak suka rumah sendiri. But dia cakap, takde. Dia tak benci mak dia. Its just that, dia sayang atuk dia lebih.
"Will you live with your mother?" "Later." "Later? When??" "Until my grandfather die." Satu dewan kecoh. Wow, sayang bebenor dia kat atuk dia. Atuk dia terharu and mengalir air mata. Mak dia pun sama. Konklusinya, counselor bagi nasihat kat anak dia suruh jenguk mak dia selalu walaupun taknak tinggal kat sana. Whoaa tak sangka. Sampai camtu sekali.

Haaa, tu lah cerita dia. Panjang? Ada aku kisoh? haha. Sedih kan sedih kan? Tak? Oh sori.

ithinkthatsallfromme
thankyou

STALK&FOLLOW