Saturday, March 10, 2012

Ganguro Girl

Oke. Well, Mizushima Hiro yang jadi model hari ni. HAHA. 
Actually, before I start~ I just wanna ask. What's in your mind when you look at these pictures including Mizushima Hiro's pic above?

Kimono
Tokyo City
Geisha
Suria and Kamen Riders
Robots & Technologies
Animes
Sushis
Cosplays
Shin Chan
So, what's up? Do you think what I think? Okay~ a clue. What country are theeeeese come from?
Yes!
JAPAN!

Dan sebenarnya... ada satu lagi hot stuff yang boleh dikaitkan dengan negara yang hebat ni.
Apa? Apa? Apa?? Mesti korang dah tahu kan? Yep!
The ganguro girls.
Nak tengok rupa diorang macam mana? Korang janji jangan terkejut ek?

Yep. She's one of the ganguro girls.
I think yang ni okay lagi kot. Tak obvious sangat. Nak tengok yang lagi "cantik" tak?
I don't know korang nak terima atau tidak but this is reality.

ABOUT GANGURO GIRLS
  • Ganguro itself bermaksud black face. That's why muka diorang ni tanned. Memang style diorang macam tuh.
  • Ganguro girls juga dikenali sebagai gal.
  • Usually rambut diorang warna putih or blonde. (bleach & bright)
  • Muka diorang akan di make-up with bright & colourful make-ups. esp white eyeshadow & blusher.
  • Style ini biasanya dalam kalangan perempuan jepun yang muda.
  • Memakai platform shoes dan bright coloured clothes.
  • Research mengatakan bahawa these girls menunjukkan tentangan mereka terhadap tradisional Japanese Society dan ibu bapa mereka sendiri.
  • Biasanya ganguro ni inginkan kebebasan dan kelainan. Macam japanese bad girl. Contohnya dekat Malaysia macam WEMPITZZ la kot. HAHAHA
  • Di Jepun, untuk berjaya dalam kerjaya, japanese kena menghadapi persaingan yang tinggi. So, diorang mesti focus dalam study. (Malaysia pun sama) Tapi, mereka (gal) tak suka tekanan tu. That's why diorang protest dan ponteng sekolah.
  • Majalah yang menambah pengaruh ganguro: Egg, Ageha, Popteen & Ego System.
  • Ramai ganguro meminati para para dance. Macam para para sakura?? Huhu
  • Ganguro girls sering dilihat bersama center guy.
  • Salah seorang model ganguro paling famous ketika zaman keemasan ganguro dulu adalah Buriteri. Or boleh dikatakan sebagai THE QUEEN OF GANGURO.
  • Nampak je camtu, tapi dia sangat famous dalam dunia ganguro. Dia merupakan model majalah Egg suatu ketika dahulu. Namun, selepas mendapat kritikan daripada ramai pihak yang menentang ganguro, dia quit daripada dunia yang nonsense tu dan menjadi wanita normal.
kiri.
Ini dapat membuktikan bahawa manusia boleh berubah, kan? Hehe. Tapi aku sangat kagum dengan dia. Agak-agak dia boleh terima kenyataan tak bahawa dia penah jadi anak hantu dulu? Konklusinya, ganguro punya style bukanlah style yang baik. Sangat plastic. Aku tak boleh faham perasaan diorang. Cantik sangat lah fashion tu? Kelakar ade lah. Hoho. Tapi agak interesting. Ape taknye. Aku buat research pasal diorang for the whole day. HAHA. Aku rasa setakat tu je kot. Kalau korang nak tahu lebih lanjut, google lah sendiri.

Ithinkthatsallfromme,
WiththatIthankyou.

No comments :

STALK&FOLLOW