Monday, August 29, 2011

Pakai hijab untuk tutup aurat atau untuk fesyen?

Tau tak sape wanita di atas? Boleh cam tak?
Wanita ini telah menjadi fenomena buat wanita yang beragama Islam sekarang ni.
Kenapaaa?
Okay before thatt saya nak memperkenalkan diri dia dulu la ek?
Nama: Jessica Hana Tajima Simpson.
Umur: 23 tahun
Kacukan: Japan-British
Status: Muallaf since 17
Job: Designer

Ok, actually Hana Tajima ni femes atas dasar kerajaan sebab perjuangannya dalam menaikkan fesyen tudung|shawl|pashmina whatsoever tu sampai famous amos lah katekan. Nampak tak cara dia pakai shawl tu? Cantik kan? Dah la orang nye chantek, weewit. Dia ni telah banyak buat tutorial how to pakai shawl like her kat YouTube. So, she inspire ramai perempuan muslim. Tak semestinya pakai tudung, tak boleh kekalkan fesyen. Something like that la.
BUT!!!!
Wujud pulak satu pertanyaan yang berbunyi;
Pakai hijab untuk tutup aurat atau untuk fesyen?
Hmm, apa pendapat korang tentang soalan tuh? Bagi aku.... soalan tu tak patut ditanya kot. I mean, boleh ditanya, tapi tak perlu la benda tu jadi isu besar. I guess? Sebabnyaaa~ macam mana nak tarik wanita-wanita sekarang untuk bertudung kalau mereka tak boleh ikut masa sekarang? Tapi tengok atas fesyen la kan? Kalau yang macam tudung Siti Nurhaliza tu, sorry to say lah memang tak tutup aurat. Tutup belakang kepala je? Jambul kat depan and leher tak tutup. Tapi yang tu, its up to her la coz that's her decision. So, kita kita yang boleh buat decision ni, boleh je ikut fesyen2 yang baik seperti Hana Tajima's. But yeah, sometime ada yang tak tutup dada. So, kita ubah la sikit2 sebab shawl tu kita punya. Then, labuhkan je la kat dada, rite?
Tengok! Chantek chantek je diorang bertudung. Saya sukaa ;]
Maybe dia consider baju telah menutupi dadanya? Itu tak kisah la. Dia dia, kita kita.
At least, dalam videosnya, dia sedaya upaya ttup dia punya leher.

Sangat comel! I like. I really, seriously, adore her :)
Ada lagi ke yang still nak pertikaikan bahawa kita tak boleh pakai tudung mengikut fesyen?
Habis tu, kat bawah ni ape mende?

Yang ni bukan fesyen ek? Korang tempah baju raya cantek2 tu, bukan fesyen ke?

Yang ni pun sama. Nak tutup aurat ke, nak berfesyen? :P
Haaa. fikir fikirkan lah.

Kalau macam tu, pakai jubah je la senang. Nak?


STALK&FOLLOW