Monday, August 29, 2011

Pakai hijab untuk tutup aurat atau untuk fesyen?

1 사랑
Tau tak sape wanita di atas? Boleh cam tak?
Wanita ini telah menjadi fenomena buat wanita yang beragama Islam sekarang ni.
Kenapaaa?
Okay before thatt saya nak memperkenalkan diri dia dulu la ek?
Nama: Jessica Hana Tajima Simpson.
Umur: 23 tahun
Kacukan: Japan-British
Status: Muallaf since 17
Job: Designer

Ok, actually Hana Tajima ni femes atas dasar kerajaan sebab perjuangannya dalam menaikkan fesyen tudung|shawl|pashmina whatsoever tu sampai famous amos lah katekan. Nampak tak cara dia pakai shawl tu? Cantik kan? Dah la orang nye chantek, weewit. Dia ni telah banyak buat tutorial how to pakai shawl like her kat YouTube. So, she inspire ramai perempuan muslim. Tak semestinya pakai tudung, tak boleh kekalkan fesyen. Something like that la.
BUT!!!!
Wujud pulak satu pertanyaan yang berbunyi;
Pakai hijab untuk tutup aurat atau untuk fesyen?
Hmm, apa pendapat korang tentang soalan tuh? Bagi aku.... soalan tu tak patut ditanya kot. I mean, boleh ditanya, tapi tak perlu la benda tu jadi isu besar. I guess? Sebabnyaaa~ macam mana nak tarik wanita-wanita sekarang untuk bertudung kalau mereka tak boleh ikut masa sekarang? Tapi tengok atas fesyen la kan? Kalau yang macam tudung Siti Nurhaliza tu, sorry to say lah memang tak tutup aurat. Tutup belakang kepala je? Jambul kat depan and leher tak tutup. Tapi yang tu, its up to her la coz that's her decision. So, kita kita yang boleh buat decision ni, boleh je ikut fesyen2 yang baik seperti Hana Tajima's. But yeah, sometime ada yang tak tutup dada. So, kita ubah la sikit2 sebab shawl tu kita punya. Then, labuhkan je la kat dada, rite?
Tengok! Chantek chantek je diorang bertudung. Saya sukaa ;]
Maybe dia consider baju telah menutupi dadanya? Itu tak kisah la. Dia dia, kita kita.
At least, dalam videosnya, dia sedaya upaya ttup dia punya leher.

Sangat comel! I like. I really, seriously, adore her :)
Ada lagi ke yang still nak pertikaikan bahawa kita tak boleh pakai tudung mengikut fesyen?
Habis tu, kat bawah ni ape mende?

Yang ni bukan fesyen ek? Korang tempah baju raya cantek2 tu, bukan fesyen ke?

Yang ni pun sama. Nak tutup aurat ke, nak berfesyen? :P
Haaa. fikir fikirkan lah.

Kalau macam tu, pakai jubah je la senang. Nak?


Saturday, August 27, 2011

Scott Pilgrim vs The World

0 사랑

homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.homg.

Pernah tengok movie ni tak? Kalau pernah tu bagus la. Yea i know, cerita ni dari tahun 2010 lagi. Aku je yang tatau. Sedih. Tapi akhirnya aku tau jugak sebab my teacher tiba tiba sporting buat tayangan masa belajar. Aww. Love you teacher! Cerita ni 20 out of 10 lah saya kasi! ♥ Cuba la tengok!

Cerita ni daripada komik kot, so ia agak ke-komikan. Sangat menarik. Awwws. Hero--- ok laa. Hensem jugak ah bile tengok lama2. Heroin macam bangang! Kenapa? sebab dia chantek. haha. 
Cerita ni berkisahkan tentangg sorang lelaki yang bernama Scott Pilgrim yang jatuh cinta kat sorang perempuan nama...nama ape ek? Ramona rasenye, haha dah lupa.
 Tapi Ramona tu ada 7 orang ex-boyfriend a.k.a SEVEN EVIL EXES. Diorang ni bergabung sebab diorang telah ditinggalkan oleh Ramona. So, dorang taknak Ramona ada boyfriend baru, which is Scott. So, kalau Scott ingin meneruskan hubungan ngan Ramona, dia perlu lawan kesemua exes tersebut.
Dalam movie tu, agak banyak scene lawak. Sangat best. Cite ni jugak best untuk sape2 yang minat indie, seriously. Sebab berkisahkan tentang remaja yang ada band sendiri. Lawan pun ngan gitar doe.
Bila separuh jalan, Scott macam dah putus asa. Pergi mana2, mesti ada je halangan. Ramona pun mintak putus. Tapi Scott still taknak lepaskan Ramona, so he'll fight for Ramona. Aww so sweet. ♥
But then, Scott........... 
(nak tahu? tengoklah sendiri. Miahahhaa)



So, conclusion nya, tengok jangan tak tengok :)

STALK&FOLLOW