Thursday, March 17, 2011

SBP or SMK discussion?


Aku search search pasal SBP kat internet, kononnya nak motivasi sikit lah. lepas tu ada yang dia mintak pendapat, antara SBP/sekolah berasrama and SMK, mana lagi bagus? Aku pun of course la klik link tu. Banyak yang aku setuju. Hmm nak baca jugak? Jom! (kalau malas, boleh baca yang BOLD je)

dik..meh akak yg berpengalaman ni bercerita...
dok asrama mmg best le....w/pon ko nampak jadual ketat..tapi sebenarnya biasa je..tapi bergantung gak pada jenis asrama tu le..kalo asrama penuh tu mmg ketat gila la peraturan dan jadual harian...

tapi aku nak ckp satu je lah keburukan dok kat asrama ni..ko akan jadi x rapat ngan famili...ni aku ckp merujuk kepada pengalaman aku dan member2 aku yg sesama dok asrama...
 duduk asrama la best...mesti tak nyesal punya...ada semangat nak belajar skett..sbb jeles tgk member baca buku..kita pun nak baca..kalau kat umah nak jeles ngan sapa....nanti nak g masuk ipt pun kena berpisah jugak...
well.. untuk pengetahuan slamdunk.. aku pernah sekolah berasrama penuh.. sekolah agama(SMKA)... ngan sekolah harian biase... dan pade aku... sekolah harian biase la yg paling best... pasal aku bule tgk dunia ngan lebih luas drpd dok asrama yg membosankan itu... 
dr aku form 1 sampai form 5, aku duk sbp..best gile..banyak arrh pengalaman duk ngan membe2..mane baek tue ko ikot arr..mane buruk xyah arr ikot..aku setuju ape pulut_dakap cakap tuh...klu kat asrama, mmg x lekang dr buku arh..so klu tgk membe pegang je buku, sure rase nak bace buku gak..xleh nak enjoy sbb nnti kene tinggal..
sama ada sbp atau smk,dua2 ok dan best.yg penting matlamat kita la.experience saye,5 tahun kat sbp dan 2 tahun kat smk.tapi smk pun stay kat hostel gak.nasihat saye kalau awak mmg taknak masuk sbp just go on jelah.kalau tak boleh sesuaikan diri pun susah gak.5 years being at sbp were my biggest mistake in my whole entire life.however,life as budak hostel mmg best .discuss la elok2 dgn your parents.all da best kay....cheerio!!!
Kalu ko bleh masuk SBP yg hebat, eg MCKK, TKC etc ko boleh bangga sepanjang hidup. Tapi sekolah2 lama nih tak best kalau masuk form 4. Cuba apply MRSM, walaupun diorg tak sehebat SBP kihkihkihkih.
ade ape pada name?mckk ke tkc ke sas ke sdar ke, tade beza ngan sbp biase.gempak mane skola ko study pon, klu dah x blaja pon x gune gak.yg penting kene semangat waja nak study.
Yo lah. Aku tau le tu. kalau ko hebat pegi mana pun hebat, kalau ko hampas pegi mane pun hampas. Aku rasa mmg ada org kat UM atau UKM yg sama hebat dgn org di Oxford, tapi kalau dah nama pun Oxford, bangga le sikit tu aje aku nak cakap. (HAHHAAHA)
Disebabkan duduk asrama hubungan dengan keluarga agak renggang (itu memang betul), bukan setakat tu sahaja kemahiran memasak akan berkurangan dan menjadi agak manja sedikit.... (Betul3)
dulu aku pun layak duk asrama..tapi ayah aku tak kasi...dia kata...
'anak2 time nie la nak bersama n bermesra dgn mak bapak...sok2 dah masuk u..peh 2 kerja..peh 2 kawin..dah jauh dr keluarga..kt umah semua kelengkapan nak blajar ada..ayah sanggup sediakan...asrama tue lebih sesuai utk org yg miskin, yg tak leh blajar dgn selesa kalu kt umah..lgpun kalu sbelum nie kt umah leh dpt keputusan baik,naper lak nak g asrama..'adik beradik aku smua skolah biasa jek..wpun duk asrama nie best la gak...tapi aku rasa duk kt umah pun best gak..aku tak nyesal pun..lgpun aku lg tabik dak skolah biasa dpt result bagus berbanding dak asrama..coz bukan senang nak maintain blajar kt umah,byk dugaan...berbanding dak asrama yg ikut jadual...ada suasana blajar n byk kemudahan...soalan sport diaorg dpt dulu..
Bagus la kalau dah fikir tentang masa depan. Tapi apa yang penting semuanya dari dalam diri kita. Aku dulu pun pernah rasa dok hostel tapi aku tak suka dengan environment tu. Cuma dok 3 bulan je. Tapi pas tu aku nyesal.. sebab banyak perkara yang aku dah belaja kat situ..Dua-dua pun bagus. Kalau kat sekolah harian, ko kena plan jadual belaja ko sendiri lepas waktu sekolah. Tapi kalau kat asrama mungkin ko dah diperuntukkan masa tertentu. agak sistematik la sikit kan! So all the best!
Haaa, dah baca? Aku tahu, ramai yang skip. Malas baca lah tu. hahahaha. Takpe lah. Aku tak paksa pun. Aku je yang tiba2 rajin nak baca pendapat orang lain. and fYi, diskusi ni berlaku pada tahun 2004 lagi. :) So, sekarang mungkin diorang dah tua =.= ahakks. Aku pun tak tahu nak sokong belah mana. Aku just nak teruskan perjalanan aku di SBP, insya-Allah. Sebab aku dah berada di jalan ini :) Kan3? So, all the best to me. (walaupun hari ni mata dah bengkak sebab taknak terima kenyataan lusa dah kena pergi KL). Doakan aku, okeh? I love you all~ ♥

2 comments :

fathiyyahISMAIL said...

macey nge duo2 ado baik n buruk dio kea . hehe . cuba la dulu . jangey stress . try enjoy duk nge saem2 . sy dulu pun homesick . ngeee ~ perkara biasa lah tu :D

good luck mimi !! :D :D

♥sophie♥ said...

ada baik buruk dye,,but kalo stay laur ada pengaruh luar,,stay dlm ada gak pengaruh lain :)

STALK&FOLLOW