Friday, January 21, 2011

♥ SHINee ♥

Saya rasa dah tiba masanya saya tulis tentang Idols untuk K-IDOLS. Memang dah banyak orang click tab K-IDOLS tu, tapi takde pape. Haha sorry sangat sangat oke? Jom mulakan dengan SHINEE!!! Weheee~


Perasan tak, kalau orang eja SHINEE mesti, SHINee. Kenapa ya? Haaa, sebab memang dah begitu.
Huhu. So jika anda baru nak kenal Shinee, eja SHINee oke? Good!

First of all, korang tahu tak nak pronounce SHINee ni camne? Shini or Shiny? Jawapannya Shiny.
So, jangan tertukar pulak. Haha. Biasa la. Saya dulu pun tersalah baca jugak. =.="

SHINee a.k.a 샤이니 ni ditubuhkan oleh syarikat SM Entertainment (SMENT) pada 2008.
Lagu pertama diorang (debut song) ialah *'Noona Neomu Yeppeo (Replay)'.
Jika anda adalah peminat SHINee, anda digelar sebagai SHINee World aka SHAWOL.
Pernah tengok Boys Over Flower? Mesti ramai yang tengok kan? Ingat lagu 'stand by me'? Haa, lagu tu SHINee lah yang nyanyi. Tak caya? Google lah!
Jangan lupa dengan Hello Baby! Rancangan tu SANGATLAH BEST! Tak tengok lagi? Jom bukak Youtube sekarang. Search je; SHINee Hello Baby. Oh my oh my sangatlah cute. Dorang kena jaga baby nama Yoogeun. hehe.


[ Jom kenal ahli² SHINee ]


Nama Penuh: Lee Jinki (이진기).
We call him Onew or Onyu (온유).
He's the leader & the oldest member.
DOB : 14 Disember 1989.

Ingat Onew, ingat CHICKEN!


Nama Penuh : Kim Jong Hyeon (김종현).
We call him Jonghyeon or Jjong.
He's the lead vocalist. Sebab tu banyak nyanyi.
DOB : 8 April 1990.

Sangat rapat dengan Key.
Don't misunderstand, dorang bukan gay.

Nama Penuh : Kim Ki Beom (김기범).
We call him Key! ()
He's mine. mine. mine. mine. mine.
Second rapper in this group.
DOB : 23 september 1991. (Same as mine)

Tersangatlah genius dan kuat.
Dia boleh ingat tarian girl groups tanpa berlatih. WOW.
Juga dipanggil OMMA (mom) sebab suka membebel
 dan take care of SHINee members dgn baik.
Nama penuh : Choi Minho  (최민호).
We call him Minho.
The main rapper :) .
DOB : 9 September 1991.

Selalu ada dalam rancangan KBSW Dream Team and Oh! My School.
Sangat bagus dalam sukan.
Nama penuh : Lee Taemin (이태민).
We call him Taemin.
He's the lead dancer and maknae! (youngest)
DOB : 18 July 1993.

Sangat cute dan pemalu.
Mempunyai ramai peminat dari golongan Noona.

[ Lagu-lagu diorang yang best (Singles) From debut until NOW. ]

2008: "Noona Neomu Yeppeo (Replay)"
2008: "Sanso Gateun Neo (Love Like Oxygen)"
2008: "Ai.Mi.Go"
2009: "Juliette"
2009: "Ring Ding Dong"
2009: "JoJo"
2010: "Lucifer"
2010: "Hello"

 Amacam? Dah kenal? Bagus. Terus enjoy lagu-lagu diorang oke? fYi, SHINee is my first favourite group in KPOP. Well, imma Shawol after all. Muahh to SHINee! and KEY! ♥♥♥
*Noona means older girl. Kalau perempuan panggil Kakak, eonni. Tapi kalau lelaki panggil kakak, jadi Noona. Get it? good! Btw klik Official website untuk ke SHINee's official website. Thanks.

10 comments :

fya zainal said...

sy suka minho!!!!
selalu skodeng dia dlm dream team atau oh!my school hehehhe^^

cik Ladies said...

suka key ..
mcm mne niey ..
awk pnye ke .. ? hhuhu ..
sy suka trian supa luv .. *semangat !! .. suara lmbut tu mcm muka key kan ? ada la skit .. dtg cni .. :)

http://zuekiller.blogspot.com/search/label/All%20Kpop

Cik Shag said...

Tak kenal pom dorang! haha :D Tapi macam comel je leader dia! kiki :P

Mimi ! said...

Fya:
Minho memang handsome. Even my mom pun puji dia. Haha. Yeah, saya pun suka tgk dia dlm dua rancangan tuu :). hehe baguslah minat minho. asal bukan key, sudahlah. kekeke.

Mimi ! said...

Cik Ladies:
Alamak! Suka key jugak ke? Aigooo. Suka sikit2 takpe. Ye, saya punya. haha perasan. Wah wah wahhhh! Suka SUPA LUV jugak ek? Aww, satu geng! Tarian dia memang powerful. I lyke! Suara lembut? Cheonji? Omo, cita rasa awak sama la ngan saya. Saya suka Cheonji! Maybe ada kot. Muka sweet gitu. hehe

Mimi ! said...

Cik Shag:
Ahaha. kalau tak kenal, start dari sekarang...cuba lah berkenalan. Eceyh. hehee. Yeah, dalam group ni bleh dikatakan semua handsome. Eh tak. Gerenti handsome! :)

nisa said...

hey, kita sama lah..
shinee is also my first favourite group in kpop. haha.
saya suka minho! (:

Mimi ! said...

Nisa:
Wah, jumpa sorang lagi geng! Yeah, SHINee's the best! Dulu saya pun minat Minho, tapi sekarang Key. hehe

Fatto Fatt. said...

Key Key Key Key Key Key Key Key Key. <3

Mimi ! said...

Fat:
NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER. NEVER.

STALK&FOLLOW