Sunday, March 7, 2010

*amazed*

Just now, aku tonton Oprah. then ada la satu kisah yang buat aku tercengang. :O
nak baca kisah sebenar or nak tau sinopsis dulu? ok suka ati la.

Sinopsis

Tererai Trent, tinggal di sebuah petempatan kecil di Zimbabwe. Kalau Zimbabwe, paham2 la kan? Negara miskin. Hanya budak lelaki yang berpeluang ke sekolah. Dia desperate nak belajar tapi apa kan daya~ So, dia secretly buat kerja sekolah abangnya sambil2 belajar membaca dan menulis.

Gurunya mengetahui perkara tersebut dan meminta bapa Tererai untuk membenarkannya ke sekolah. Hal ini kerana guru tersebut tahu yang Tererai berpotensi. Tapi, dia tidak dapat meneruskan pelajarannya kerana dia berkahwin pada umur 11 tahun. Umur 18, dia dah ada 3orang anak. xO

Btw~ kalau suaminya tahu dia nak belajar, suaminya akan pukul diaa. WTF! nak belajar pun tak boley ka?? Seorang visitor dari HEIFER INTERNATIONAL, bernama Jo Luck bertanya setiap wanita di sana apa impian mereka.

Tererai beritahu yang dia mahu ke US untuk education, nak BS degree (what's that?), Master and PhD. Bagi kita, unbelievable rite? Tapi Jo Luck cakap, "If you desire those things, it is achievable". Ibunya juga berkata sedemikian. ibunya menyuruh dia tulis impiannya dalam sekeping kertas dan tanamnya.

Impiannya tercapai satu demi satu. Setiap kali dia achieve apa yang dia nak, dia akan pulang ke Zimbabwe untuk gali semula impiannya dan check off dia punya impian. Dia telah menjadi "symbol of hope" kepada ahli kampungnya. Now, dia bakal dapat impiannya yang terakhir, PhD.
menakjubkan, kan??


mahu tahu lebih lanjut? klik [SINI].

3 comments :

Nazatul shima said...

hebatnye pempuan ni...bersemangat op..malu plop klo dop sambung master...huhu..

Mimi ! said...

HAHA tu laa. ganas moleps.

Mimi ! said...

HAHA tu laa. ganas moleps.

STALK&FOLLOW